آخرین قیمت‌های بازار
نرخ شکست چیست

نرخ شکست چیست؛ انواع، کاربرد + مثال‌ها

فهرست مطالب

نرخ شکست یا همان نرخ شکست سود، امروزه از سری مفاهیم کلیدی به شمار می‌رود که متأسفانه بسیاری از سرمایه‌گذاران از آن اطلاع ندارند و یا هنگام خروج دارایی خود از صندوق‌ها و سپرده‌های بانکی به این اصطلاح برمی‌خورند که برای آنها ناآشناست.

اگر شما نیز از آن دسته سرمایه‌گذارانی هستید که اطلاع کافی درباره معیار شکست سود ندارید، مطالعه این مقاله برای شما ضرورت بالایی دارد. در این مقاله سعی می‌کنیم به زبان ساده و به همراه مثال به شکست سود و انواع آن اشاره کرده و مفهوم کلی آن را برای شما روشن سازیم.

نرخ شکست چیست؟

این نرخ، معیاری برای پرداخت سود به سرمایه‌گذارانی است که پیش از موعد قرارداد یا زمان تعیین شده سپرده‌گذاری خود در صندوق، بانک و سایر سپرده‌ها، قصد برداشت دارایی خود را دارند. به این معنی که این معیار، معادل بهره یا سودی کمتر از سود تعیین شده در زمان تعیین شده از سوی بانک یا صندوق است.

برای درک این نرخ سود بانکی، تصور کنید که با نرخ سود سالانه ۲۳ درصد، قصد سپرده‌گذاری در بانک را دارید و نرخ شکست سود این بانک ۱۵ درصد تعیین شده است. در این حالت شما درصورتی‌که دارایی خود را زودتر از مقدار زمان مشخص شده (یک‌ساله) برداشت کنید، در ازای دریافت ۲۳ درصد سود، تنها ۱۵ درصد سود دریافت خواهید کرد.

انواع نرخ شکست

انواع نرخ شکست

حال که با نرخ شکست سود بانکی به‌خوبی آشنا شدیم، باید اشاره کنیم که این معیار تنها مختص به سود بانکی نبوده و این معیار برای کسب‌وکارها، تولید و خدمات نیز بسیار ارزشمند است.

انواع نرخ شکست برای آشنایی بیشتر شما به موارد زیر تقسیم می‌شوند:

  • نرخ شکست تولید: 

نرخ شکست تولید، به مواقعی در بخش ارزشمند تولید تأکید دارد که مقدار یا هزینه پرداخت شده برای تولید یا به نسبت فروش و بازار عرضه از تعادل خارج شده است و یا نرخ تولید کاهش قابل‌توجهی یافته است.

به این معنی که بخش تولید کمپانی، شرکت و… با مشکلاتی بزرگی روبه‌رو شده و احتمال ضرر و زیان بالا از سمت بخش تولید طبق برنامه شرکت مربوطه وجود دارد.

  • نرخ شکست سود بانکی:

نرخ شکست سود بانکی، به کاهش سود یا نرخ بهره موافقت شده برای پرداخت به سرمایه‌گذاران بانکی اشاره دارد که زودتر از زمان موعد سرمایه‌گذاری، نیاز به برداشت وجوه خود دارند.

  • نرخ شکست کسب‌وکار:

Failure Rate کسب‌وکار، به‌احتمال ورشکستگی، ایجاد مشکل و کاهش نمودار رشد و رونق کسب‌وکارها در روزهای اولیه فعالیت آنها اشاره دارد که می‌تواند باعث توقف فعالیت آنها شود.

اهمیت نرخ شکست

اهمیت نرخ شکست سود، چه سپرده‌گذار بانک، صندوق و سپرده‌های مالی باشید و چه قصد انجام این امور را داشته باشید، غیرقابل‌چشم‌پوشی است. زیرا، درصورتی‌که این نرخ پیش از سرمایه‌گذاری بررسی و تحلیل نگردد، ممکن است ضرر قابل‌توجهی به سرمایه‌گذار وارد شود.

برای مثال، فرض کنید که پیش از سپرده‌گذاری پول خود در بانک، اطلاعی درباره نحوه تخصیص سود بانکی و معیار شکست آن کسب نکرده‌اید. در این صورت با خروج زودتر از زمان تعیین شده برای سرمایه‌گذاری، سود مناسبی دریافت نکرده و ممکن است ارزش پول شما به نسبت تورم کاهش شدیدی یابد.

در نتیجه، شناخت، محاسبه و بررسی معیار شکست سود سود برای هر سپرده‌گذاری بانکی و حتی سرمایه‌گذاری از اهمیت بالایی برخوردار بوده و هر سرمایه‌گذار یا مراجعه‌کننده به بانک، باید نسبت به آن اطلاعات کافی کسب کند.

مقاله مرتبط: مدیریت ریسک در سرمایه گذاری چیست

عوامل مؤثر بر نرخ شکست

اگر به بانک‌ها و یا مؤسسات سرمایه‌گذاری مراجعه کرده باشید، بدون شک با مطرح‌کردن سؤالاتی درباره نرخ سود بانکی، اطلاعاتی درباره عوامل مؤثر بر نرخ شکست سود و بهره بانکی به شما ارائه می‌شود. این موارد معمولاً نسبت به بانک و مؤسسه مربوطه متغیرند و نسبت به چارچوب و اهداف آنها مشخص می‌شود.

بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری، برای سرمایه‌گذاری، سپرده‌گذاری و انواع خدمات مالی خود برنامه و چارچوب مشخصی دارند که ازاین‌جهت باعث می‌شود نسبت به تعیین معیار شکست سود در هر بخش از سپرده‌گذاری‌ها قوانین و مقادیر مختلفی را ارائه دهند.

روش محاسبه نرخ شکست

محاسبه نرخ شکست

روش محاسبه این نرخ برای هر سپرده‌گذاری بسیار آسان است. زیرا این نرخ به‌صورت مشخص از سوی بانک یا موسسه‌ای که در آن سرمایه‌گذاری کرده‌اید، اعلام می‌گردد. بااین‌حال، برخی از بانک‌ها یا مؤسسات این نرخ را به‌صورت ثابت و برخی به‌ازای روزانه یا ماهانه تعیین می‌کنند.

به این معنی که نسبت به روزها یا ماه‌هایی که سرمایه‌گذار زودتر از زمان تعیین شده، دارایی خود را برداشت کند، درصد مشخصی از سود یا بهره تعیین شده کسر خواهد شد. در نتیجه، بانک یا مؤسسه مربوطه این مقدار را محاسبه و پس از کسر آن از دارایی کلی به شما پرداخت می‌کند.

محاسبه شکست سود سود برای مقادیر ثابت آن نیز بسیار آسان است. بااین‌حال فرض کنید که در سناریو اول مقاله با بهره ۲۳ درصد، ۱۰۰ میلیون تومان پول سپرده‌گذاری کرده‌اید و در مدت‌زمان زیر یک سال (زمان تعیین شده) قصد برداشت آن را دارید. 

  • مبلغ سرمایه‌گذاری شده: ۱۰۰ میلیون تومان
  • نرخ سود یا بهره پرداختی: ۲۳ درصد
  • نرخ شکست سود: ۱۵ درصد

مقدار دارایی شما با احتساب سود محاسبه شده با معیار شکست سود که پیش از دوره مشخص شده سالانه برداشت کرده‌اید:

100,000,000 * 15%= 15,000,000 | 100,000,000+15,000,000=115,000,000 T

مطابق محاسبه بالا، شما با برداشت زودتر از موعد دارایی خود از بانک تنها ۱۵ میلیون سود دریافت کرده‌اید. درحالی‌که با سپرده‌گذاری کامل پول، این مبلغ با سود ۲۳ درصد محاسبه می‌شد. شایان‌ذکر است که این اعداد صرفاً فرضی بوده و برای درک بهتر مفهوم این نرخ و نحوه محاسبه آن ارائه شده است.

چگونه نرخ شکست را کاهش دهیم؟

کاهش Failure Rate در سپرده‌گذاری و سرمایه‌گذاری در بسیاری از بانک‌ها اجتناب‌ناپذیر است. به همین دلیل است که بسیاری از سرمایه‌گذاران هوشمند امروزی علاقه بیشتری به صندوق‌های سرمایه‌گذاری و استفاده از بازارهای نوین برای کسب سود دارند.

گنجینه سرمایه گذاری الگوراک، نمونه بارزی از این رویکرد هوشمند برای ایجاد فرصت سرمایه‌گذاری روی بازار نوظهور ارزهای دیجیتال است که به فارسی‌زبانان مسیری پربازده، کم‌ریسک و مدیریت شده را برای ورود به این بازار بزرگ و پر پتانسیل می‌دهد.

در سرمایه‌گذاری ارزهای دیجیتال، هیچ‌گونه نرخ تغییر سود یا شکست آن برای صندوق‌های درآمد غیرفعال و سایر صندوق‌ها وجود نداشته و کاربران می‌توانند از فرصت‌های بلندمدتی رشد این دارایی‌ها استفاده کرده و سود ایدئالی کسب کنند.

کلام پایانی

معیار شکست سود، از مهم‌ترین مؤلفه‌هایی است که در بازار سنتی و بانکداری، بسیاری از سپرده‌گذاران با آن روبه‌رو هستند. در این مقاله سعی کردیم به‌سادگی به مفهوم شکست سود و انواع بپردازیم. امیدواریم که اطلاعات مفیدی را بامطالعه این مقاله کسب کرده باشید.

نظر شما درباره نرخ شکست سود چیست؟ آیا تابه‌حال تجربه محاسبه از این سود بانکی را داشته‌اید؟ به نظر شما سپرده‌های بانکی برای آینده مناسب‌ترند یا سرمایه‌گذاری در بازارهای تکنولوژی محور؟ برای ما و کاربران بلاگ الگوراک نظرات خود را بنویسید.

نرخ شکست سود بانکی چیست؟

شکست سود بانکی، به کاهش سود یا نرخ بهره موافقت شده برای پرداخت به سرمایه‌گذاران بانکی اشاره دارد که زودتر از زمان موعد سرمایه‌گذاری، نیاز به برداشت وجوه خود دارند.

نرخ شکست چگونه تعیین می‌شود؟

به‌صورت معمول توسط بانک یا مؤسسه مربوطه که در آن سپرده‌گذاری کرده‌اید، تعیین شده و در زمان خروج دارایی از مبلغ کسر می‌شود.

تفاوت نرخ شکست سود و سود بانکی چیست؟

نرخ شکست، به سودی اشاره دارد که پیش از زمان تعیین شده به سپرده‌گذار پرداخت می‌شود. درحالی‌که سود بانکی به سود در نظر گرفته شده در پایان زمان تعیین شده اشاره دارد.

خبرنامه
اشتراک‌گذاری
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *